η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Όχι στην μετατροπή του ΦΟΔΣΑ σε ανώνυμη εταιρία από την αντιπολίτευση του Δημοτικού συμβουλίου Χαλκίδας


Καταψήφισε η παράταξη του Θανάση Ζεμπίλη (και η ελάσσονα αντιπολίτευση) την πρόταση για δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας (μετατροπή του ΦΟΔΣΑ* σε Α.Ε)που θα διαχειρίζεται τα σκουπίδια με το αιτιολογικό ότι η διαχείριση , τα έργα, τα οικονομικά θα αποφασίζονται από ένα Δ.Σ ανώνυμης εταιρίας, και όχι από τους δημοτικούς συμβούλους… 
Δυστυχώς μέχρι σήμερα οι δημοτικοί σύμβουλοι και τα δημοτικά συμβούλια χειρίστηκαν τα ζητήματα των απορριμμάτων με άγνοια, λαϊκισμό, αναποφασιστικότητα, φοβίες, πισωγυρίσματα και ανευθυνότητα….
 Οπότε ως προς τι η διαφωνία για το καταστατικό της ανώνυμης εταιρίας;;;;
Εκτός αν το πρόβλημα είναι ότι δεν θα έχουν λόγο στον τρόπο άσκησης διοίκησης της εταιρίας, ο Γεωργακόπουλος (ως σωματείο εργαζομένων του δήμου) και κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι που αγνοούν ακόμα και τον όρο «διαχείριση απορριμμάτων»

Πάντως επειδή η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες (ακόμα και του νότου) στο μείζον θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων καλό θα είναι να προχωρήσουμε άμεσα στη δράση και όχι στην ατέρμονη συζήτηση περί ανέμων και υδάτων στα δημοτικά συμβούλια που δεν καταλήγουν πουθενά ..


Επιτέλους  ας φτύσουμε την καραμέλα  της "κερκόπορτας για την  ιδιωτικοποίηση της αυτοδιοίκησης" κάθε φορά που εμφανίζεται η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια...
Και για να χρησιμοποιήσουμε μια φράση που είπε πριν λίγα λεπτά ο Βαγγέλης Σταματούκος στο δημοτικό συμβούλιο….

 Πάρτε επιτέλους μια απόφαση ρε πού…τη μου!!!!

Υ.Γ. άλλη μια ωραία φράση του Βαγγέλη στο Δ.Σ. «ο καπιταλισμός είναι αδυσώπητος»…

Τόσο αδυσώπητος όσο ο λαϊκισμός και η άγνοια



*ΦοΔΣΑ: 


Οι ΦοΔΣΑ είναι οι αρμόδιοι φορέις της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης για την εξειδίκευση και υλοποίηση των στόχων και των δράσεων των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων και ειδικότερα για την προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων. Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία, τις αρμοδιότητες και τη δομή των ΦοΔΣΑ αποτελείται από το Ν. 1650/1986 «Για την Προστασία του Περιβάλλοντος», το Ν. 3536/2007 «Ειδικές ρυθμίσεις θεμάτων μεταναστευτικής πολιτικής και λοιπών ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.», το Ν. 3463/06 «Κύρωση Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων» και την ΚΥΑ 50910/2727/2003 «Μέτρα και Όροι για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων. Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης»,Ν. 3852/2010 (Προγραμμα Καλλικρατης).


Ειδικότερα ο Ν. 3536/2007 ορίζει ότι οι ΦοΔΣΑ μπορούν να είναι Σύνδεσμοι Ο.Τ.Α. ή Ανώνυμες εταιρείες Ο.Τ.Α. Ο Ν. 3463/06 καθορίζει το γενικότερο πλαίσιο για τον τρόπο σύστασης, διοίκησης καθώς και τις αρμοδιότητες και λειτουργίες του Συνδέσμου και της Ανώνυμης εταιρείας Ο.Τ.Α. (άρθρα 245-250 και 265 αντίστοιχα). Τέλος η ΚΥΑ 50910 καθορίζει ότι οι ΦοΔΣΑ είναι αρμόδιοι για την προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων. Η περιοχή ευθύνης μιας Επιχείρησης ΦοΔΣΑ, περιλαμβάνει μια τουλάχιστον Διαχειριστική Ενότητα Απορριμμάτων, όπως αυτή έχει καθορισθεί από τον οικείο ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων).

Ο Ν.3537/2007 προβλέπει την θέσπιση ΚΥΑ που θα ρυθμίζει ειδικότερα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των ΦοΔΣΑ καθώς και ζητήματα τιμολογιακής πολιτικής. Η ΕΕΔΣΑ συμμετείχε σε ομάδα εργασίας που προετοίμαστε το σχέδιο ΚΥΑ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑ. Το 2008 ψηφίστηκε ο Ν.3688/08, στο άρθρο 15 του οποίου συμπληρώνονται ορισμένες διατάξεις του Ν.33536/07 για τους ΦοΔΣΑ, προβλέπεται η σύσταση εθνικού οργάνου ΦοΔΣΑ, καθορίζεται το πλαίσιο μετατροπής υφιστάμενων συνδέσμων σε ΦοΔΣΑ κ.α. Η νέα ΚΥΑ για την τιμολογιακή πολιτική και τη διοικητική οργάνωση των ΦοΔΣΑ, υπογράφηκε στο τέλος του 2008
Ο Ν. 3852/ 2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης» και ειδικοτερα το άρθρο 104 προβλέπει τη συγκρότηση ενός Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Ο ΦοΔΣΑ αυτός προβλέπεται να έχει τη μορφή ενιαίου συνδέσμου (ΝΠΔΔ), στον οποίο θα συμμετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι δήμοι της περιφέρειας. Οι σύνδεσμοι και οι ανώνυμες εταιρείες που έχουν ήδη συσταθεί ως φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), υποκαθίστανται απ’ αυτόν. Οι μεν σύνδεσμοι συγχωνεύονται οι δε ανώνυμες εταιρείες λύονται. Το θεσμικό πλαίσιο συμπληρώθηκε από τα παρακάτω νομοθετήματα: Ν.4071/2012, Ν.4237/2013 και Ν.4257/2014.

Σήμερα έχουν συσταθεί ΦοΔΣΑ σε αρκετές περιφέρειες είτε έπειτα απο διαβούλευση και συνεργασία των εμπλεκόμενων ΟΤΑ είτε υποχρεωτικά όπως προβλέπει η νομοθεσία, μέσω της σχετικής απόφασης σύστασης από τον Γενικό Γραμματέα της κάθε περιφέρειας. O συνολικος αριθμος των ΦοΔΣΑ ανερχεται σε 110. Η 8η Πανελλήνια συνοδο πραγματοποιήθηκε στη Σύρο τον Ιούλιο του 2014

Παράλληλα έχει συγκροτηθεί το δίκτυο των φορέων (ΦοΔιΣΑ), το οποίο και αριθμεί 45 φορείς.