η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Εσείς τι τύπος του διαδικτύου είστε;;; (κάντε το τεστ)


Οι επιθέσεις στο Παρίσι αλλά και η πρόσφατη επικαιρότητα έδωσαν αφορμή για μια ακόμα διαδικτυακή κλωτσοπατινάδα. Οικογένειες χωρίστηκαν, φιλίες χάλασαν και μπινελίκια εκτοξεύθηκαν, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως όσο σοβαρό ή οικουμενικό κι αν είναι ένα θέμα, πάντα θα υπάρχει χρόνος για ένα μικροκαβγά.



Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξέρεις με ποιους είσαι.



Έστω
ότι ομάδα τζιχαντιστών επιτίθεται ένα βράδυ στην πλατεία Αγίας Ειρήνης και αρχίζει να πυροβολεί αδιακρίτως με αποτέλεσμα 124 νεκρούς. Στην προκήρυξή τους δικαιολογούν την επίθεση επειδή «εκεί γίνονται πάρτι πορνείας και διαστροφής». Ποια αντίδραση στα social media θεωρείτε πιο εύστοχη;

α) Τι είναι 124 νεκροί μπροστά στα θύματα του μνημονίου που πεθαίνουν κάθε μέρα; Γι’ αυτούς γιατί δεν σοκάρεται κανείς;
β) Είναι η συμπυκνωμένη οργή για τους επεκτατικούς πολέμους και την αποικιοκρατική συμπεριφορά της Ελλάδας, από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι τη Μικρασιατική εκστρατεία.
γ) Πρόκειται για στημένη επίθεση, επειδή ο Τσίπρας με τους άλλους δυτικούς ηγέτες προσπαθούν να ανακόψουν το μεταναστευτικό ρεύμα.


Η Ραχήλ Μακρή, σε απάντηση για τη γαλλική σημαία που έβαλαν οι χρήστες του Facebook στο προφίλ τους, απάντησε με τη σημαία των νησιών Shetland. Πώς πρέπει να αντιδράσουν τα νησιά Shetland;

α) Να την ευχαριστήσουν, γιατί η Ραχήλ Μακρή γνωρίζει από τις προφητείες του Γέροντα Παΐσιου ότι στο μέλλον τα Shetland θα αποτελέσουν στόχο τζιχαντιστών. Οπότε τους προειδοποιεί από το μέλλον.
β) Να ζητήσουν συγγνώμη από την ελληνική κυβέρνηση, επειδή η σημαία τους είναι ίδια με την πρώτη ελληνική σημαία – στο πιο σιέλ, όμως, για ξεκάρφωμα.
γ) Να τουιτάρει ένας Shetlandέζος «Τι σκαρώνουν πάλι;»



Ανάμεσα στις εκδηλώσεις συμπαράστασης προς τη Γαλλία για το χτύπημα των τζιχαντιστών, έπεσε και η ιδέα να αναρτηθεί στην Ακρόπολη η γαλλική σημαία. Ποιος, κατά τη γνώμη σας, θα έπρεπε να την κατεβάσει ηρωικά;

α) Η Ζωή –«πρόκειται για ανθρωπιστικό πραξικόπημα»– Κωνσταντοπούλου.
β) Ο Απόστολος –«να πάνε να γαμηθούν τα μνημόνια»– Γκλέτσος.
γ) Ο Νίκος –«όχι στην Ευρώπη των Πουσταριών»– Νικολόπουλος.


Την προηγούμενη Κυριακή, μια ομάδα αναρχικών επιτέθηκε και ξυλοκόπησε αριστεριστές, νομίζοντας από λάθος ότι είναι μέλη της ΚΝΕ και στη συνέχεια έβγαλε ανακοίνωση ζητώντας συγγνώμη. Ποιο αστείο για το γεγονός είναι το καλύτερο;

α) Στο εξής οι αναρχικές ομάδες πρέπει να φέρουν διακριτικά για να μην μπερδεύονται.
β) Καλά τους έκαναν γιατί μοιάζουν πάρα πολύ με κνίτες.
γ) Χρειάζονται τα «φιλικά» ματς, γιατί η ομάδα δεν πρέπει να κατεβαίνει απροπόνητη στο γήπεδο με τα ΜΑΤ.


Με αφορμή τα γεγονότα του Παρισιού, κάποια ελληνόψυχα sites έριξαν την ιδέα της οπλοκατοχής για όλους τους Έλληνες. Η πρώτη εικόνα που σας έρχεται στο μυαλό είναι:

α) Οδομαχίες με πυροβολισμούς σε κάθε διαδήλωση.
β) Αύξηση θανάτων λόγω ρώσικης ρουλέτας.
γ) Ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε οδηγούς, ύστερα από διαφωνία για θέματα προτεραιότητας.



Στα Φιλιατρά, υπάρχει μια μικρογραφία του Πύργου του Άιφελ, όπου με αφορμή τα γεγονότα στο Παρίσι έγινε εκδήλωση πένθους για το γαλλικό λαό με κεριά και σημαίες. Σας θυμίζει:

α) Τους Μαραθωνοδρόμους που τρέχουν με πανοπλίες.
β) Τα μιούζικαλ του Δαλιανίδη (στις σκηνές με τα όνειρα).
γ) Τους ελληνικούς εορτασμούς του Halloween.



Στο καινούργιο του επικό διαφημιστικό ο Απόστολος Τζιτζικώστας εμφανίζεται με φόρμα, ενώ πίσω του κάποιος με μουστάκι και καράφλα είναι ανεβασμένος «γαϊδουράκι» πάνω σε ένα νεοδημοκράτη και του δίνει εντολές. Στο τέλος ο νεοδημοκράτης τον πετάει κάτω και μαζί με τον Τζιτζικώστα αρχίζουν να κάνουν τζόκινγκ προς το μέλλον. Ποιον υπαινιγμό διακρίνετε;

α) Ο παλαιοκομματικός μυστακοφόρος φωνάζει ότι πρέπει να «μεταρρυθμιστούν» και «να αναπτυχθούν». Άρα ο νεοδημοκράτης δεν πρέπει να φοβάται, γιατί ο Απόστολος δεν γουστάρει ούτε μεταρρυθμίσεις ούτε ανάπτυξη, αφού και τα δύο περιορίζουν τους διορισμούς.
β) Ο καραφλός μυστακοφόρος που διακωμωδείται, μοιάζει πολύ στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
γ) Ο Σαμαράς, όταν έφαγε την μπάλα από τον Νικόλα στο προηγούμενο διαφημιστικό, τον άρχισε στην κατήχηση. Ενώ ο Τζιτζικώστας περιμένει από τον ψηφοφόρο να του πει «πρέπει να τρέξουμε»…



Ποιο από τα παρακάτω ψέματα που κυκλοφόρησαν μετά την επίθεση στο Παρίσι, στεναχωρηθήκατε που δεν ήταν αλήθεια;

α) Το tweet του Ντόναλντ Τραμπ που αναφέρει ότι τα θύματα θα ήταν πολύ λιγότερα, αν δεν υπήρχαν στη Γαλλία τόσοι περιορισμοί σε θέματα οπλοκατοχής.
β) Ο φωταγωγημένος Παρθενώνας στα χρώματα της γαλλικής σημαίας.
γ) Οι μουσουλμάνοι που υποτίθεται ότι πανηγυρίζουν για την επιτυχία της επίθεσης.



Οδηγίες:
Μετρήστε πόσα α, πόσα β και πόσα γ έχετε στις απαντήσεις σας.

Αποτελέσματα

(περισσότερα α)
Αυτός με την ατζέντα
Η πραγματικότητα είναι κάτι σχετικό για σας. Και ο βασικός λόγος της ύπαρξής της είναι για να επιβεβαιώνει τις απόψεις και τις βεβαιότητές σας. Και αν κάποιο από τα δύο πρέπει να προσαρμοστεί, αυτό είναι η πραγματικότητα γιατί είναι πιο εύκολο.



(περισσότερα β)
Ο Παράφορος
Το timeline στα social media είναι σαν μια ραδιοφωνική εκπομπή κι εσείς ο παραγωγός που μοιράζεται με τους ακροατές τα συναισθήματά του. Τα ερεθίσματα γύρω μας είναι ανεξάντλητα και όσοι δεν έχουν την ευαισθησία να τα αντιληφθούν και να πουν την άποψή τους για όσα συμβαίνουν είναι μέρος του προβλήματος.


(περισσότερα γ)
Συνωμοσιολόγος
Τα συμφέροντα που παίζονται κάτω από τη μύτη μας είναι ασφαλώς τεράστια. Και οι αφελείς που άγονται και φέρονται σαν πρόβατα από την προπαγάνδα, πολλοί. Κάποιος πρέπει να τους δείξει την αλήθεια. Ευτυχώς δεν είναι όλοι πουλημένοι.


Ν.Ζαχαριάδης
athensvoice.gr