η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

η Ελλάδα στη χώρα του Ευρώ!!! (και άλλα παραμύθια)



Οπως και ο βάτραχος του αρχαίου παραμυθά έτσι και η Ελλάδα ακολούθησε μια επιλογή που ερχόταν σε καθαρή αντίθεση με τις φυσικές της προδιαγραφές. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά…

Η διαφορά μεταξύ του Αισώπου και του Γιάννη Στουρνάρα είναι ότι ο πρώτος, παρόλο που ήταν παραμυθάς έδωσε μια πολύ ρεαλιστική εικόνα των επιπτώσεων του ευρώ για την Ελλάδα ενώ ο δεύτερος παρόλο που είναι επιστήμονας «παραμυθιάζεται» όσον αφορά τα πλεονεκτήματα του κοινού νομίσματος για την χώρα.




Ο κ. Στουρνάρας
υπήρξε ένας από τους αρχιτέκτονες της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη και έκτοτε υπερασπίζεται με πάθος τις επιλογές του. Το γεγονός ότι φέτος θα βιώσουμε το πρωτάκουστο στην ανθρώπινη ιστορία δηλαδή, ένα κράτος μετά απο έξι συνεχή έτη ύφεσης να αναμένει μία ακόμη μείωσητου ΑΕΠ κατά 1,6% (!) δεν τον πτοεί. Ούτε τον πτοεί το γεγονός ότι όπως προβλέπει ο Dr M ένα τέταρτο μνημόνιο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής! Αν και επιστήμονας ο κόσμος του είναι παραμυθένιος.

Αντίθετα ο παραμυθάς Αίσωπος στην εξαιρετική ανάλυση του για τον βάτραχο (Ελλάδα) και το βόδι (ανεπτυγμένες δυτικές χώρες) προδιαγράφει με τον πλέον ρεαλιστικό τρόπο τι έμέλλετο γενέσθαι. Οπως είναι γνωστό ο βάτραχος είχε την ματαιοδοξία να γίνει μεγάλος και δυνατός σαν το βόδι. Επαιρνε λοιπόν βαθειές αναπνοές τις κρατούσε μέχρι που στο τέλος έσκασε απο ασφυξία. Αυτά λοιπόν συμβαίνουν όταν κάποιος προσπαθεί να παραβιάσει τις προδιαγραφές της φύσης του.



Η ένταξη της Ελάδας αρχικά στην ΕΟΚ και αργότερα στην ευρωζώνη ήταν από οικονομικής άποψης καθαρός παραλογισμός. Η Ελλάδα δεν πληρούσε τα κριτήρια ένταξης ούτε στην πρώτη ομάδα ούτε στη δεύτερη

Οπως έχει δείξει ο οικονομολόγος Γιώργος Μπήτρος στις εξαιρετικές αναλύσεις του, η ένταξη της Ελάδας αρχικά στην ΕΟΚ και αργότερα στην ευρωζώνη ήταν από οικονομικής άποψης καθαρός παραλογισμός. Η Ελλάδα δεν πληρούσε τα κριτήρια ένταξης ούτε στην πρώτη ομάδα ούτε στη δεύτερη. Η ματαιοδοξία ήταν το μοναδικό κίνητρο των επιλογών της ιθύνουσας τάξης της. 


Οπως και ο βάτραχος έτσι και η Ελλάδα ακολούθησε μια επιλογή που ερχόταν σε καθαρή αντίθεση με τις φυσικές της προδιαγραφές. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Και η ανάλυση του Αισώπου εξηγεί επίσης γιατί οι «μεταρυθμίσεις» ακόμα και αν υλοποιηθούν δεν πρόκειται να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση.

Φαντασθείτε έναν άνθρωπο που παρουσιάζεται ως καρδιοχειρουργός έχοντας πλαστογραφήσει το πτυχίο του. Ο άνθρωπος αυτός έχει και άλλα μειονεκτήματα. Ξενυχτάει κάθε βράδυ, πίνει πολύ, πηγαίνει αργοπορημένος στην δουλειά του στο νοσοκομείο κλπ. Φυσικά ολες οι εγχειρήσεις του έχουν τραγικά αποτελέσματα. Οι συνάδελφοί του αποδίδουν τις αποτυχίες του στον τρόπο ζωής του: «Πρέπει να μεταρυθμισθείς» του λένε: «Να πάψεις να πίνεις να ξενυχτάς και να έρχεσαι αργά στην δουλεια σου». Πράγματι ο φίλος μας πείθεται πάει σε κλινική αποτοξίνωσης θεραπεύεται, κοιμάται κάθε βράδυ με τα κοκόρια και είναι πια συνεπής το πρωί στην εργασία του. Οι «μεταρρυθμίσεις» έχουν υλοποιηθεί. Ομως οι ασθενείς του συνεχίζουν να πεθαίνουν σε κάθε εγχείρηση. Δίοτι φυσικά το γεγονός ότι ο φίλος μας βελτίωσε τον τρόπο ζωής του δεν άλλαξε τον καθοριστικό προσδιοριστικό παράγοντα ότι δεν ηταν καρδιοχειρουργός! Οτι η ταυτότητα του ήταν πλαστή και οτι αυτά που του ζητούσαν να κάνει ερχόνταν σε αντίθεση με τις φυσικές του προδιαγραφές.

Δυστυχώς δεν ξέρουμε πώς τελείωσε η ιστορία του φίλου μας αλλά κάθε μέρα γίνεται και πιο προφανές πώς θα τελειώσει η ιστορία της χώρας μας.

Τάκης Μίχας

http://www.protagon.gr/