η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΝΝΕΑ ΔΙΣ έχασες το περασμένο καλοκαίρι, τα 0,8 της «διαπλοκής» σε μάραναν, Αλέξη Τσίπρα;


Ειλικρινώς δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως εκλεγόταν πρόεδρος του 15μελούς ο σημερινός πρωθυπουργός διότι με όσα ξέρει στα μαθηματικά, όχι τηλεόραση δεν θα μπορούσε να κληρώσει στις χοροσπερίδες του Λυκείου, αλλά ούτε γλειφιτζούρια.


Για τον ίδιο για να περάσει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ – ίσως και 6,5 δισ. ευρώ – έχει σημασία να βρούμε τους “κακούς” τραπεζίτες που δάνεισαν στα ΜΜΕ 800 εκατ. ευρώ. Κανείς δεν λέει να μην εξεταστούν τα δάνεια, αλλά γιατί διαλέγει αυτή την ώρα ;


Κυρίως γιατί θέλει να σβήσει τα ίχνη όλων όσων συνέβησαν το περασμένο καλοκαίρι.

Έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ίδιο να κρύψει καλά ότι, το περασμένο καλοκαίρι οι τραπεζικές μετοχές και τα warrants μηδένισαν και χάθηκαν 39 δισ. ευρώ. Διότι όπως συμβαίνει σ όλα τα θέματα δεν φταίει η διακυβέρνηση του, αλλά αυτοί που ήταν 40 χρόνια. Πως φθάσαμε, όμως, στους κεφαλαιακούς ελέγχους και ποιοι υπέγραψαν το περασμένο καλοκαίρι για τα Capital controls και την ανακεφαλαιοποίηση ; Οι Βαρουφάκης, Τσακαλώτος, Δραγασάκης – και φυσικά ο πρωθυπουργός.

Αδιάβαστος όπως συνηθίζει να είναι δεν έχει καταλάβει- όπως κι πολλοί άλλοι – ότι, για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση μηδενίστηκαν οι ξένοι μέτοχοι.

Μάλλον θεωρεί όπως πολλοί σύντροφοι του ότι, οι τράπεζες κόβουν χρήματα, και ύστερα περνάς με το φορτηγό και τα παίρνεις όπως ο Λαφαζάνης ή ο Στρατούλης.

Για να επιστρέψουμε στο θέμα μας στην ανακεφαλαιοποίηση, παραβιάστηκαν και άλλαξαν νόμοι κατά το δοκούν, όπως λ.χ για τα warrants.

Για να βάλουν τα χρήματα οι ξένοι ζήτησαν και εκπροσώπηση στα δ.σ των τραπεζών και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Όπως θα θυμούνται οι αναγνώστες του Πρώτου Θέματος, σε ανύποπτο χρόνο είχαμε προειδοποιήσει ότι οι τραπεζίτες θα είναι ξανθοί και με γαλανα μάτια.

Δεν χρειαζόταν πολλά το 2010-2012 για να καταλάβεις ότι, θα ερχόταν η ώρα που θα συμμετείχαν στις αποφάσεις.

Ευτυχώς οι Έλληνες τραπεζίτες θα διατηρήσουν την ισχύ τους, διότι διαφορετικά οι τράπεζες δεν μπορούν να δουλέψουν.

Τα όσα όμως συνέβησαν θα είναι πάντα εκεί καθώς η ιστορία με τους κεφαλαιακούς ελέγχους θα μας ταλαιπωρήσει για αρκετό διάστημα.

Όσο κι αν προσπαθήσουν καποιοι η αλήθεια δεν μπορεί να αποκρυβεί ακόμη κι αν η δικαιοσύνη παίρνει εντολές απο την εκτελεστική εξουσία.

Πάντοτε υπάρχει ένας εισαγγελέας κάπου σ ένα δωμάτιο με έγγραφα, ψάχνει και δικαιώνει στο τέλος την κοινωνία.

Όσο κι αν φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, στο τέλος όλα αποκαλύπτονται.


Δ.Παφίλας
protothema