η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Κεντροαριστερά: Εντονη ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ, σκεπτικισμός και στην ΝΔ -Εκτιμήσεις για τον β' γύρο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIME NEWS /ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ



Με μια συμμετοχή που ξεπέρασε και τις προβλέψεις των πλέον αισιόδοξων, ο χθεσινός πρώτος γύρος για την ανάδειξη της ηγεσίας του υπό διαμόρφωση νέου κόμματος της κεντροαριστεράς, είναι βέβαιο ότι συνιστά εύηχο μήνυμα με πολλούς αποδέκτες-και κυρίως την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ...



Η αλήθεια είναι ότι νικήτρια των εκλογών αυτών, αναδείχθηκε η... φυλή του ΠΑΣΟΚ, ο πλέον συμπαγής και ανθεκτικός πόλος του όλου εγχειρήματος, παρά την εντυπωσιακή συρρίκνωσή του από τις εκλογές του 2012 και εντεύθεν. Γεγονός, που θα ήταν άδικο να μην πιστωθεί στην κ. Φώφη Γεννηματά (στην οποία αναγνωρίζεται ότι «κράτησε» το ΠΑΣΟΚ και το ενίσχυσε...), που ήρθε πρώτη στον πρώτο γύρο με το εντυπωσιακό ποσοστό (κοντά στην αυτοδυναμία) του 42,5 %, με δεύτερο τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη με 25,14 % και τους υπόλοιπους (εκτός της κούρσας την επόμενη Κυριακή) τον κ. Καμίνη (13,52%), τον κ. Θεοδωράκη (9,81 %), τον Γιάννη Μανιάτη (4,26%) και τους υπόλοιπους διεκδικητές με αισθητά χαμηλότερα ποσοστά.



Η φυλή του ΠΑΣΟΚ...




Η ηλικιακή διαστρωμάτωση, άλλωστε, των 210.000 που προσήλθαν χθες στις κάλπες (η συντριπτική πλειοψηφία είναι άτομα άνω των 45 ετών), συνηγορεί με την εκτίμηση ότι οι περισσότεροι από όσους πήγαν στις κάλπες, είναι επανακάμπτοντες πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι απογοητευμένοι είχαν στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά κύριο λόγο, αλλά και άλλες επιλογές. Κάτι που δικαιολογεί απόλυτα την ανησυχία και τον προβληματισμό στην Κουμουνδούρου, όπου οι επιτελείς έπιασαν το μήνυμα. Και ετοιμάζονται να καταστρώσουν τα σχέδια τους για την συγκράτηση της διαρροής ΠΑΣΟΚογενών ψηφοφόρων τους στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.


... οι ανησυχίες στον ΣΥΡΙΖΑ



Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ως προς την στρατηγική που θα πρέπει ν' ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να περιχαρακώσει, όσο γίνεται, την συγκεκριμένη δεξαμενή ψηφοφόρων του, είναι ότι δεν έχει να αντιμετωπίσει καθαρά αριστερογενείς πολίτες, τους οποίους μπορεί να «παίζει» και να παρασύρει με τα κατά καιρούς «αριστερά-επαναστατικά» επικοινωνιακά ανοίγματα του («υπερφορολογούμε την μεσαία τάξη για να δώσουμε στους φτωχότερους», «είμαστε ανεκτικοί στους αριστερούς ακτιβιστές», «βάζουμε τα θεμέλια για λαϊκή παιδεία» κ.λ.π.), αλλά με προοδευτικούς αστούς, κατά βάση, πολίτες που πίστεψαν τις εξαγγελίες του για...13 σύνταξη, για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για κατώτατο μισθό στα 780 ευρώ και... έξοδο από τα μνημόνια. Μ' άλλα λόγια πελατειακούς, ευκαιριακούς «συντρόφους».



Προσεκτικοί στην ΝΔ



Είναι χαρακτηριστικό, ότι δεν υπήρξε ούτε μία επίσημη κυβερνητική η κομματική αντίδραση για την μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές της κεντροαριστεράς (μόνο τα κομματικά κατευθυνόμενα «τρόλ» έκαναν πικρόχολα και απαξιωτικά σχόλια...), σε αντίθεση με την ΝΔ. Ο Πρόεδρος της οποίας κ. Μητσοτάκης με προσωπικό του μήνυμα χαιρέτισε ως αισιόδοξο φαινόμενο την μαζική προσέλευση ψηφοφόρων.