η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Ξύπνησαν μνήμες στην Εύβοια από τις καταστροφές στην Αθήνα (και μαζί ξύπνησε και η δημοσιογραφική παπαρολογία για τα αίτια των πλημμυρών)

Σχετική εικόνα
φωτογραφία από τις πλημμύρες στην Περιοχή Μάνικα
του δήμου Ληλαντίων το 2009


Μνήμες του Σεπτεμβρίου του 2009 ξύπνησαν στην Εύβοια με τις καταστροφικές πλημμύρες στη δυτική Αττική…
Τότε στην Εύβοια υπήρξε ένας νεκρός στην περιοχή του Οξυλίθου ενώ από θαύμα δεν είχαμε θρηνήσει θύματα από την υπερχείλιση του Λήλαντα….
Στην Αθήνα οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους είκοσι….
Τα καιρικά φαινόμενα είναι ίδια με αυτά που έπληξαν το νομό το 2009.
Χιλιάδες κυβικά νερού έπεσαν σε δυο ώρες όσο θα έπεφταν σε έναν ολόκληρο χρονο , μεταφέροντας τόνους λάσπης και παρασύροντας ότι έβρισκαν μπροστά τους, αυτοκίνητα, δέντρα, βράχους κ.οκ….
Παράλληλα με το τσουνάμι του νερού ξεκίνησε και η δημοσιογραφική μπουρδολογία συνοδευόμενη από τις γνωστές εκφράσεις κλισέ.. «βιβλική καταστροφή» , ¨΄άνοιξαν οι ουρανοί», το νερό «κατέβασε φερτά υλικά»… (αυτά τα φερτά υλικά δεν υπάρχει ούτε ενας ανόητος ρεπόρτερ που δεν έχει χρησιμοποιήσει ως φράση)….
Τα κοράκια της εκμετάλλευσης του ανθρωπίνου πόνου μετατράπηκαν και πάλι σε γενικούς εισαγγελείς αποδίδοντας ευθύνες για τα ρέματα που δεν καθαρίστηκαν, τις ανθρώπινες αυθαιρεσίες, την ολιγωρία της πολιτείας των περιφερειών των δήμων κ.ο.κ.




Λες και θα μπορούσε κανείς να αποκαταστήσει αυτομάτως την ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση και την εύρυθμη λειτουργία της κυκλοφορίας μετά από τέτοια ολική καταστροφή (δικτύων, δρόμων, υποδομών) ¨όπως τότε στην Εύβοια που έβγαιναν διάφοροι  τυχάρπαστοι και απέδιδαν ευθύνες στο Θανάση Μπουραντά επειδή έλεγαν ότι δεν καθάρισε το Λήλαντα ποταμό (ο οποίος καθαριζόταν συνεχώς και επισταμένως)…
 Εξαιρούνται βεβαίως οι πληγέντες και όσοι έχουν θύματα οι οποίοι μέσα στον πόνο τους αποδίδουν ευθύνες οπουδήποτε……
Τα ίδια λένε και  για την Μάνδρα Αττικής οι μόνιμοι κήνσορες και τιμητές της τηλεοπτικής δικαιοσύνης….
Στην Αθήνα βεβαίως το 1961 που υπήρξαν ανάλογα καιρικά φαινόμενα οι νεκροί έφτασαν τους σαράντα….
Τα ρέματα εκείνη την εποχή δεν ήταν μπαζωμένα ωστόσο η μανία της φύσης και των «φερτών υλικών» (δεν έχουμε ξανακούσει πιο αδόκιμο όρο) παρέσυρε πιο εύκολα τις πρόχειρες με τούβλα και τσιμεντόλιθους κατοικίες από ότι σήμερα που βασιλεύει το τσιμέντο!!!
Το 1994 πάλι στην πρωτεύουσα από το ρέμα του Ποδονύφτη έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι
Μια άλλη παπαρολογία της εποχής είναι η απουσία της πολιτικής ηγεσίας από τα σημεία της καταστροφής….
Θα μου έχει πάρει δηλαδή το νερό το σπίτι, το βιός και τους ανθρώπους μου και θα περιμένω  μέσα στη λάσπη να έρθει η Δούρου και να μου χαϊδέψει τα μαλλιά για να με παρηγορήσει….
¨όπως φαίνεται στη σύγχρονη δημοσιογραφία η μαλακία πάει σύννεφο και έρχεται μαζί με τα φερτά υλικά της κακοκαιρίας!!!!
Όταν ακούμε σε μια τόσο μεγάλη ποσότητα βροχόπτωσης σε συγκεκριμένη περιοχή (φέτος έτυχε στη Μάνδρα το 2009 έτυχε στην Εύβοια) να αποδίδουν ευθύνες στις παραλείψεις της πολιτείας είναι σαν να έχει γίνει ένας σεισμός 8,5 ρίχτερ και να λέμε ότι δεν υπήρξε καλή αντισεισμική προστασία και έπεσαν τα σπίτια των πολιτών….
Φυσικά και υπάρχουν τραγικές παραλείψεις της πολιτείας αλλά και των ίδιων των πολιτών (γιατί αυτοί αποτελούν την πολιτεία)… Φυσικά και ζούμε στη χώρα της αυθαιρεσίας και της ανικανότητας όμως αυτή θα πρέπει να εστιάζεται (ειδικά σε περιπτώσεις θεομηνιών) στο κατά πόσο είμαστε οργανωμένοι να αντιμετωπίσουμε τη σίτιση τη στέγαση και την φροντίδα των πληγέντων άμεσα…..
Ας αφήσουμε τα λαϊκά δικαστήρια και ας κοιτάξουμε να κάνει ο καθένας τη δουλειά του οργανωμένα και υπεύθυνα στηρίζοντας αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα στο πέρασμα των «φερτών υλικών»

Νίκος Αγγελής