η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Μετά το Πάσχα θα ξαναρχίσει το κοινοβουλευτικό σφυροκόπημα της κυβέρνησης


Αντιμέτωπη με αρκετά ανοιχτά κοινοβουλευτικά μέτωπα βρίσκεται η κυβέρνηση, με τον κλοιό να στενεύει επικίνδυνα, υπό το βάρος της πίεσης της αντιπολίτευσης. Η (αρνητική για την κυβέρνηση) γνωμοδότηση επί της κλήσης μαρτύρων για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να συζητηθεί στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την ερχόμενη Πέμπτη. Ουσιαστικά η αντιπολίτευση θα ξανανοίξει τον φάκελο Καμμένου και του εθνικού μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου, παρά τις επανειλημμένες καθυστερήσεις της προέδρου της Επιτροπής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Οι σκιές της υπόθεσης φτάνουν μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιμένει να καλύπτει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, στα όρια της… συνενοχής.


Μια μέρα νωρίτερα και συγκεκριμένα την Τετάρτη εκκινήσουν, μετά την διακοπή του Πάσχα οι εργασίες της εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία. Η κατάθεση του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και οι αλχημείες του για το δήθεν έλλειμμα στο ΚΕΕΛΠΝΟ θα τεθούν εκ νέου επί τάπητος, ενώ εκκρεμεί το αίτημα της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Εύης Χριστοφιλοπούλου για την κλήση του εργαζομένου στο Κέντρο που κατήγγειλε ότι δέχτηκε πιέσεις από τους συνεργάτες του Παύλου Πολάκη. Υπενθυμίζεται, ότι ο εν λόγω υπάλληλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων, έπεσε θύμα εκφοβισμού, πίεσης και χειραγώγησης κατά την κατάθεσή του ενώπιον των επιθεωρητριών Δημόσιας Διοίκησης, ήδη, δε, στις 5-4-2018 αναίρεσε ενόρκως την αρχική του κατάθεση, σχετικά με τις προσλήψεις του ΚΕΕΛΠΝΟ».



Στο μεταξύ, και με τη βούλα την ερχόμενη εβδομάδα, θα επιβεβαιωθεί η σκευωρία του επιχείρησε να στήσει η κυβέρνηση, με οδηγό της υπόθεση της Novartis. Η ατζέντα περιλαμβάνει την «τελική συζήτηση και λήψη απόφασης επί της αρμοδιότητας της Επιτροπής, αλλά και διαδικαστικά θέματα», ωστόσο ήδη η πλειοψηφία έχει προαναγγείλει την επιστροφή της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη. Επί της ουσίας η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να εξετάσει τα αδικήματα της δωροδοκίας και της δωροληψίας. Με άλλα λόγια, «διέταξε» να μείνουν τα πάντα στο σκοτάδι από την στιγμή που δεν πρόκειται να έρθει κανένας μάρτυρας, όπως τουλάχιστον ζητούσε η αντιπολίτευση.

Με τις διακοπές του Πάσχα το Μέγαρο Μαξίμου κέρδισε λίγο χρόνο, αλλά τα δύσβατα κοινοβουλευτικά μονοπάτια παραμένουν. Οι υποθέσεις που «καίνε» την κυβέρνηση αναδύονται στην επιφάνεια, με την αντιπολίτευση να καραδοκεί, ξεσκεπάζοντας πράξεις και παραλείψεις. Άλλωστε, μεθοδικά η Νέα Δημοκρατία έχει αναδείξει ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν αναζητά την αλήθεια, αλλά μόνο επικοινωνιακά οφέλη.

liberal.gr